Brunch - til når der skal kræses ekstra meget

Sesamlaks m. langtidsbagte tomater og pastasalat

Når der nu skal fisk på bordet rundt omkring i de danske hjem, så tyer de fleste til den ferskenfarvede af slagsen. Laks har mange gode egenskaber, og kan tilberedes på mange måder, hvilket kan være nogle af grundene. Der har længe været debatter om, hvorvidt det har været usundt for nogle af spise opdrættet laks grundet et højt indhold af miljøgiften POP, men ifølge Fødevarestyrelsen skulle det være helt sikkert, og det kan vi jo kun være glade for!

Laks indeholder 20 gram protein pr. 100 gram samt 5 gram omega 3-fedtsyrer for et stykke, hvilket bidrager til stor mæthed. Laks giver dig ydermere et godt skud D-vitaminer, hvilket især er godt for os danskere, når årstiderne med megen mørke melder sig. SÅ spis løs af denne mirakelfisk – for som Gunnar siger: “Det er der ikke mange ben i!”

 

Gunnar og Minna spiser fisk - gør du?

Gunnar og Minna spiser fisk – gør du?

 

Nu til sagen – for laks ville jo, selv med alle de gode egenskaber, aldrig blive spist medmindre denne var fyldt med god smag og dybde. Laks kan som sagt varieres meget, både fisken selv, men også tilbehøret dertil. Én af de måder du kan lave laks på, og som er lidt anderledes end den vanlige med citron er sesamlaks. Fremgangsmåden får du her:

Sesamlaks

4 personer

  • 4 laksesteaks/ 1 lakseside
  • 1 dl sesamfrø
  • 1 pisket æg
  • Salt, peber
  • Citronsaft

Pisk æg med citronsaft. Vend laksesteaksene heri, og rul derefter i sesamfrø, til laksen er helt dækket. Steg med skindsiden nedad først på en glohed pande (eller grill), til den er cirka 2/3 dele tilberedt. Det kan du se ved, at laksen bliver mere lys lyserød fremfor ja, laksefarvet. Drys med salt og lidt peber. Vend laksen, så den steges på ikke-skind siden til den er færdiglavet. Pas på ikke at stege laksen for lang tid. Den bliver tør og mister sin saftighed. Det ville være en skam. Pynt med groft salt.

 

Til denne laksevariation passer langtidsbagte tomater rigtig godt, og dertil kan du servere en pastasalat:

 

Langtidsbagte tomater

  • 600 gram cherrytomater eller andre mindre tomater
  • 1 – 1 ½ tsk. flydende akaciehonning
  • Salt
  • Olie

Tænd ovnen på 200-220 grader varmluft. Skær tomaterne ud i halve, og lig dem i en plasticpose, hvori du også blander de resterende ingredienser. Bland tomaterne og dressingen i posen, og læg dem derefter i et ildfast fad. Tomaterne skal have godt 1 time i ovnen eller til tomaterne er let sorte. Drys evt. med oregano inden de kommer i ovnen.

 

Pastasalat

  • 400 gram fuldkornspasta
  • 3 spsk. creme fraiche
  • 3 tsk. grøn pesto
  • 2 tsk. citronsaft
  • 1 løg
  • ½ agurk
  • 1 ½ rød peber
  • Salt, peber

Kog pastaen og lad den afkøle før den bruges. Bland dressingen af creme fraiche, citronsaft, pesto, salt og peber, og bland de fintsnittede grøntsager deri. Til sidst blandes pastaen i dressingen, og smages til med salt og peber.

 

God fornøjelse!

– Laura

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Brunch - til når der skal kræses ekstra meget