Luftig banan/chokolade-milkshake

Hveder – den gode gamle version

   

Hveder, lige præcis som de skal være.

 

Store bededag = hveder, eller i hvert fald dagen før Store Bededag = hveder 🙂 Derfor var det oplagt, at der skulle en opskrift på helt traditionelle hveder på bloggen. Og det kommer der nu. Der er mange opskrifter på hveder. Alt lige fra valnøddehveder, glutenfrie hveder, hveder uden kardemomme, osv., men når der endelig skal spises hveder, denne ene gang om året, ja så skal det altså være de helt traditionelle, hvide hveder, der skal på bordet, i hvert fald herhjemme. Opskriften tager udgangspunkt i Claus Meyers, da han på mange måder er den ultimative brødbager i Danmark. Det brød han kreerer er luftigt, lækkert og fyldt med gode råvarer og dybe smage. Helt i skabet! Der er foretaget nogle ændringer, og resultatet blev super godt. Hveder, lige præcis som de skal smage 🙂 Ja tak.

Når du skal hæve din brøddej, er det et godt trick at bruge film over skålen. På den måde vil dejen hæve optimalt.

Når du skal hæve din brøddej, er det et godt trick at bruge film over skålen. På den måde vil dejen hæve optimalt.

 

Opskrift

Ca. 17 stk.

Dag 1 – Fordej:

200 g. hvedemel

2 dl vand

10 g. gær

Opløs gæren i det lunkne vand, og rør melet deri. Sæt fordejen på køl i 24 timer, evt. i en bøtte med låg.

Dag 2 – Resultatet:

3 dl lunkent vand

2 dl lunkent mælk

20 g. gær

30 ml æggehvide/2 æg

15 g. groft salt

50 g. rørsukker

10 g. stødt kardemomme

750-850 g. hvedemel

3/4 dl. Becel flydende

Varm mælken 30 sekunder i mikroovnen, og bland det med lunken vand, hvorefter gæren opløses heri. Tilsæt æggehvider (jeg brugte kun æggehvider, da vi ikke havde flere æg 😀 ), groft salt og rørsukker, og rør i røremaskinen i cirka 3 minutter. Derefter tilsættes kardemomme og hvedemel. Start med at røre 750 gram mel i, hvorefter du tilsætter fordejen. Rør indtil du får en nogenlunde samlet dej. Derefter tilsættes Becel lidt efter lidt, mens dejen røres på maskinen. Tilsæt mel, hvis dejen bliver for klæg. Jeg brugte cirka 100 gram ekstra mel, og det gav en rigtig god konsistens på dejen.

Rør dejen yderligere på røremaskinen i 4 minutter, hvorefter skålen filmes, og stilles til hævning et lunt sted i 3 timer.

Nu formes dejen til 17 boller, som skal være lidt aflange og firkantede, ligesom hveder nu en gang er. Bollerne skal stilles med cirka 3 cm. mellemrum, så de “gror” sammen, når de hæves og bages.

hveder3hveder4

hveder2

De “sammengroede” boller 🙂

 

Den lækreste duft af kardemomme spreder sig i køkkenet.

Den lækreste duft af kardemomme spreder sig i køkkenet.

De varme hveder kan evt. skæres over, og derefter skal de have cirka 5 minutter i ovnen igen ved 220 grader. Herhjemme spiste vi dem dog uden at dobbeltriste dem, og det kan klart anbefales. Bollerne er så lækre og luftige, og smager ret så meget af rigtige hveder (dem man køber vel at mærke 😉 ).

Og så er det ellers bare på med et stort lag tandsmør - det duer.

Og så er det ellers bare på med et stort lag tandsmør – det duer.

Smør og hveder – så er aftenen et hit! 🙂   Har du bagt hveder til i aften, og har du fulgt den traditionelle opskrift, eller har du prøvet dig med nye variationer?   God fornøjelse! – Laura

Efter inspiration fra http://www.clausmeyer.dk/da/aktuelt_/varme_hveder.html

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Luftig banan/chokolade-milkshake