Brunch – til når der skal kræses ekstra meget
Weekenden banker på døren, og det betyder, at der er god tid til rolige morgener, hygge med familien og ekstra kræs omkring spisebordet. Det er blevet yderst populært at lave lørdagsbrunch, hvorfor det er helt oplagt at give jer inspiration til, hvordan I kan lave en brunch, som jeres kære med sikkerhed vil sætte stor pris på. Det behøver ikke være det store brunchbord. Med få og gode retter, kan du skabe stor glæde i din mave og dit sind.
Senere vil der komme forslag til, hvordan du kan lave en hammer god LCHF-brunch, som ikke nødvendigvis kun kan spises af inkarnerede LCHF’ere – LCHF handler vel i bund og grund om at lave mad fra bunden med gode råvarer? Og er der noget bedre end at kunne sige, at man selv har lavet det man serverer, helt ned til mindste detalje, for så at kunne se begejstringen og beundringen hos de kære, man serverer for? (Madfilosofi herfra, om forladelse, hvis den trækkes for meget ud 🙂 ).
Idéer og opskrifter
Amerikanske havregrynspandekager
Ca. 4 personer
- 2 æg
- 2 dl skummetmælk
- 60 g havregryn
- 80 g hvedemel/grahamsmel
- 1⁄2 tsk. fint salt
- 1 tsk. bagepulver
- 1 ½ tsk. flydende akaciehonning
Del æggene og pisk æggeblommerne sammen med skummetmælk. Vend havregryn sammen med hvedemel, salt, bagepulver og sukker. Pisk æggehviderne stive og vend dem i mælkeblandingen skiftevis med melblandingen. Steg pandekagerne i olie eller stegemargarine til de er gyldne. Hold dem evt. varme i ovnen ved lav temperatur.
Skyr med hj. müsli
Ja, her kan der også bruges kvark, som skrevet i et tidligere indlæg! Jeg har min egen opskrift på müsli, hvorfor jeg har mulighed for at lave den lige som jeg vil have den. Helt perfekt. Et indslag kommer hurtigst muligt om denne populære (i kendte kredse) müsli.
Bland skyren med let optøede bær fra frost, og bland vaniljesukker i.
Morgenboller
Cirka 10 stk. – gælder for begge versioner
Den langtidshævede
- 15 gram gær
- 5 dl lunken vand
- 700 gram mel (jo mere groft mel des mere vand skal der til)
- 2 spsk. olie
- 1 spsk. salt
Dejen røres sammen og stilles på køl. Efter 5-6 timer formes brødene, som skal efterhæve i 30 minutter. De pensles med vand/kaffe og bages først i 8 minutter ved 300°. Derefter 20 minutter ved 200°.
Den hurtige
- 50 gram gær
- 3 dl lunken vand
- 200 g hvedemel
- 400 g speltmel/fuldkornsmel/grahamsmel
- 2 – 2 ½ tsk. honning
- 1 spsk. salt
- 1 dl. græskarkerner
Opløs gæren i vandet. Tilsæt derefter honning, salt og græskarkerner. Kom det grove mel i, og spæd til med hvedemel indtil dejen har en luftig konsistens. Den må ikke være for klistret, og der må heller ikke bruges for meget mel, så bollerne bliver tørre. Ælt godt sammen, og stil til hævning i 1-2 timer. Tænd ovnen på 200 grader, og form bollerne imens. Lad dem stå og efterhæve indtil ovnen er klar, hvorefter de pensles med kaffe eller et pisket æg, og bages i ovnen omkring 15 minutter, eller til de er gyldne og mærker hule, når du banker lidt på dem.
Hj. chokoladesmørepålæg
Denne opskrift er lavet på slump, hvorfor I får ingredienserne, og må prøve jer frem. Man lærer jo som bekendt bedst af, at stå med fingrene i det selv.
- Udstenede dadler
- Hassenødder
- Vaniljesukker
- Sukrin/sukker
- Kokosolie
- Kakaopulver
Blend ingredienserne pånær hasselnødderne. De steges gyldne på en pande, hakket groft og blandes i smørpålægget til sidst.
Æg i cocotte
Ca. 4 personer
- 4 æg
- Serranoskinke
- 2 håndfulde champignon
- 1 løg
- 2 tomater
Steg champignon, løg og tomater. På en anden pande steges serranoskinken sprødt. Tilsæt salt og peber, og lig et lag i 4 ramakinskåle. Ovenpå slåes der 1 æg i hver skål, hvorefter de sættes i ovnen ved 150 grader, indtil ægget er bagt færdigt. Pynt med groft salt og den stegte serranoskinke.
Fruits Frais
For at fortsætte i det franske sprog (som jeg IKKE har praktiseret siden de få gloser fra 7. klasse): Frisk frugt er en klassiker på brunchbordet. Vi er på vej ind i den bedste sæson for frisk frugt. hvorfor du har mulighed for at vælge frugt med masser af smag og vitaminer. Sug det til dig, og vælg nøjagtig de frugter, som du holder mest af. Bananskiver, friske jordbær, friske hindbær, sharonfrugt, danske æbler.
Der skulle nu gerne være grundlag for en dejlig brunch, som er forholdsvis nem at lave, og som ikke kræver megen ekstra tid end et vanligt måltid. Skriv endelig, hvordan jeres brunch ender ud i kommentarfeltet nedenunder. Jeg glæder mig til at høre fra jer.
God weekend!
– Laura
Ingen kommentarer endnu